Hvordan rengør man en robotstøvsuger?

Hvordan renser man en robotstøvsuger

Med en robotstøvsuger kan du rengøre gulvet dagen lang uden at røre en finger. Men en ting den ikke kan gøre er at rengøre sig selv.

Hår, støv, madrester og andet snavs samler sig med tiden inden i robostøvsugerens mindre komponenter. Det er let at glemme, at robotstøvsugere har behov for at blive rengjort, da de for mange fungerer som en tænd-og-læn-dig-tilbage-maskine. Man bør rengøre en robotstøvsuger en gang om ugen, eller oftere hvis robotstøvsugeren bruges mere end 5 gange om dagen. Gør man ikke dette, kan det føre til, at robotstøvsugeren holder op med at fungere optimalt. 

Fjern rester af hår

Hvordan renser man en robotstøvsuger
Det er nemmere, end hvad de fleste tror, at rengøre en robotstøvsuger.

Hår fra både fra mennesker og dyr er en af de mest hyppige ting, der sætter sig fast i robotstøvsugerens børster og hjul. Det at fjerne hår fra disse komponenter er meget vigtigt for at sørge for, at det ikke blokerer for luftstrømmen og specielt for at hjulene kan køre ordentligt rundt.

Mange robotstøvsugere kommer med sit eget rengøringssæt, der er rettet specielt mod hår, men ud fra vores egen erfaring er det ikke altid, at disse fungerer helt optimalt. I mange tilfælde vil en køkkenkniv eller en saks gøre det meget bedre end de medfølgende rengøringssæt. Brug saksen eller kniven nemt ved at klippe hårene over og forsigtigt trække dem ud fra børsterne og hjulene.

Hår kan også samle sig i robotstøvsugerens sidebørster og forårsage, at disse holder op med at dreje rundt, hvilket kan føre til, at robotstøvsugeren klarer rengøringen dårligere. For at undgå dette kan du demontere sidebørsterne og nemt tage hårene ud af dem. Hvis børsterne virker meget slidte eller er bøjet i en forkert retning, kan det være en god idé at udskifte dem. 

Rengør sensorerne

Hvordan renser man en robotstøvsuger
Det er vigtigt, at sensorerne er rene, for at robostøvsugeren ikke skader møbler eller falder ned ad trapper.

Det er meget vigtigt at passe på sensorerne på robotstøvsugeren. Disse er trods alt dens øjne, og de sørger for, at den undgår at falde ned ad trapper eller køre ind i møblerne.

Det første du bør gøre er at finde ud af, hvor sensorerne er på din robotstøvsuger ved at tjekke brugsvejledningen, der følger med til maskinen. Finder du ikke dens vejledning, kan du kontakte den webshop, hvor du købte robotstøvsugeren for at finde ud af dette.

Nogle leverandører anbefaler sine kunder at bruge melaminskum for at rense sensorerne og et eventuelt kamera. For de fleste andre robotstøvsugere er det nok at gøre en svamp våd med almindeligt vand og føre den hen over sensoren til den bliver ren. Som regel er det bare et tyndt støvlag, der har lagt sig over sensorerne, og som ikke kræver en masse energi for at få væk.

Tjek hjulene

Hvordan renser man en robotstøvsuger
Det er vigtigt, at der ikke er skidt og små hår i hjulene, så robotstøvsugeren kan bevæge sig frit rundt.

Bevæger din robotstøvsuger sig mærkeligt, bør du tjekke, om der er er noget, som forhindrer et eller flere hjul i at dreje frit. Hvis hjulene på robotstøvsugeren er aftagelige, kan du tage disse af og rense dem. Du skal også huske at rengøre hjulakslerne og det rum, som hjulene sidder i.

Hvis hjulene derimod ikke kan tages af, kan du bruge en kniv til at få så meget som muligt af det skidt ud, som eventuelt sidder fast. For det meste vil dette være nok til at fikse problemet. Vi anbefaler ikke at skrue robotstøvsugeren fra hinanden for at fjerne hjulene, da dette kan gå ud over den garanti, som der er på robotstøvsugeren.

Håndtering af skidt og støv

Hvordan renser man en robotstøvsuger
Har du kæledyr, kan det hænde, at du oplever, at uheld sker.

Uheld sker, og nogle gange kommer kæledyr til at lave hømhøm på gulvet eller kaste op. Hvis du på et sådant tidspunkt har sat robotstøvsugeren til at køre uden at være hjemme, kan det ske, at den vil forsøge at rengøre dette, hvilket vil forårsage, at det kommer til at lugte dårligt i hele det rum, hvor uheldet er sket. Hvis robotstøvsugeren begår denne fejl, bør du fjerne filteret og andre aftagelige dele for at rengøre dem med vand og eventuelt melaminskum.

Det er vigtigt at passe på, at du ikke rører ved nogen strømførende dele med vand eller skum. I så fald skal dette ske med et rengøringsmiddel, som kan tåle elektroder. Hvis du vil desinficere robotstøvsugeren, kan du bruge vådservietter med 70 % alkohol. Det vigtigste her er at sørge for, at du ikke skader robotstøvsugeren, hverken på de indre eller de ydre komponenter. Og husk at robotstøvsugeren skal være helt tør, før du tager den i brug igen.

Vedligehold af filteret

Hvordan renser man en robotstøvsuger
Filteret til robotstøvsugerne er ofte lavet af papir og har brug for vedligehold eller udskiftning efter længere tids brug.

Filteret bør rengøres mellem hver femte og hver tiende rengøringstur, eller ca. hver anden uge. Du kan nemt fjerne det fra robotstøvsugeren for så at slå den forsigtigt mod affaldsspanden. Så vil det skidt og støv, som filteret har ladet komme ind i robotstøvsugeren, komme ud af filteret.

Hvis du mistænker, at filteret er blevet vådt (f.eks. at robotstøvsugeren har kørt over spildte drikkevarer) er det bedst at skifte det. De fleste filtre er lavet af papir, og hvis de bliver våde, kan de blive ødelagte og forårsage, at robotstøvsugeren ikke fungerer optimalt.

Har du spørgsmål angående vores produkter? Så tag kontakt til vores kundeservice i dag!

Skriv et svar